Tuesday, May 15, 2012

Alaptarea extinsa

Povestea noastra continua firesc si simplu si acum. La un an si cinci luni, D o iubeste sincer pe tzitzi si ma topeste cum ma ia de mana, cu un gest hotarat, cand vin de la serviciu, din usa, si ma duce la el in camera pe canapea, tragand de bluza cu un zambet jucaus pe fata. Mai tzitzi mai, te tii de sotii, ce cauti tu la serviciu in loc sa stai cu mine? pare ca spune :) Urmeaza dragalaseniile noastre, gadiliciunile si cantecelele, piciorusele intinse la pupat si zambete largi de tot, rasete, mormaieli de fericire. Toate micile delicii pe care nu le-as fi cunoscut niciodata daca as fi renuntat la alaptare asa cum o cere societatea asta stramba in care ne aflam, la 6 luni, 1 an sau cand m-am intors la serviciu.

M-am obisnuit sa nu fac mare caz din asta, asa ca numai prietenii apropiati stiu ca D este in continuare (si nu inca) alaptat. Trecatorii afla si ei, atunci cand suntem pe-afara si ne vine chef de dragalit, dar nu m-a interesat niciodata cu ce mutre trec pe langa noi. In lumea noastra, in lumea "tzitzi", nu e loc decat pentru noi si lumina calda si vesela din suflet.

Dincolo de tandreturile noastre de zi cu zi, alaptarea e pentru mine si un refugiu, o intoarcere la lucrurile simple, la siguranta ca fac ce e mai bine pentru el si ca ii ofer cel mai sanatos start in viata. Despre beneficiile nutritionale, imunologice, psihologice, gasiti la linkurile de mai jos informatii complete, clare, numai bunavointa sa fie... Mai pot adauga ca pe noi alaptarea ne-a salvat dintr-o perioada destul de lunga in care D a refuzat mancarea solida (ca raspuns la factori de stress externi), din cateva raceli si-o enterocolita nu tocmai placuta. Cand n-a mai acceptat sa manance altceva, la fix un an, m-am bucurat ca am putut sa-l las sa se exprime cum voia el, sa nu-l fortez nicicum si sa nu ma stresez nici eu calculand cat (nu) mananca zilnic, si-am putut sta linistita ca isi ia din lapte tot ce-i este necesar.

Linkuri utile:
Organisme internationale care recomanda alaptarea extinsa
Breastfeeding a Toddler
Breastfeeding Past Infancy - Factsheet
Breastfeeding Your Toddler - What to Expect
Breastfeeding in the Land of Genghis Khan
101 Reasons to Breastfeed Your Child
Varsta naturala de intarcare

No comments: